26 Şubat 2012 Pazar

Nefis bir kiş (Quiche)

Daha önce de birkaç kiş denemem oldu ama içlerinden en beğendiğim bu karışık sebzeli kiş oldu..


Terastaki güneşin azizliğine uğrayan fotoğraflarımı ,tarifimi yayınlamak adına yine de paylaşmak istedim....

Tarifi Almanca bir kadın dergisinden çevrildi...

Malzemeler.
Hamuru için:
150gr.un
1,5 paket kabartma tozu
bir çimdik tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
60gr.süzme yoğurt (yoksa yoğurt da olabilir fakat unu çoğaltmanız gerekecek)
50gr.krem peynir veya labne peyniri..
1 yumurta

Hepsini karıştırıp ele yapışmayacak bir hamur yapıyoruz ve dinlenmesi için buzdolabına kaldırıyoruz.


İç malzemesi:

150 gr.kaşar peyniri rendesi
5 adet yumurta
250 gram ıspanak
1 adet kurusoğan
2 adet ince pırasa
1,5 paket sıvı krema
6-7 adet kiraz domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet tavuk göğsü..
yarım çay kaşığı muskat + yarım çay kaşığı karabiber.......

Hamurumuzu dolaptan çıkarıp,yağlanmış ve de unlanmış bir kelepçeli kalıba çanak şeklinde yayıyoruz....
Tavuk göğsünü küp küp doğrayıp 1 kaşık yağda pişiriyoruz
Soğanı bir kaşık zeytinyağında pembeleştiriyoruz ve ıspanakları da ekleyip suyunu çekene kadar kavuruyoruz.
Pırasaları ince ince doğruyoruz..
Hazırladığımız çanak şeklinde ki hamura önce ıspanaklı soğanı yayıyoruz + pırsayı eşit bir şekilde yayıyoruz + tavukları da yaydıktan sonra kiraz domatesleri bütün halinde eşit bir şekilde sebzelerin üzerine yerleştiriyoruz ve üzerine muskat + karabiber serpiyoruz...
Çukur bir kapta krema +yumurtaları çatalla çırpıyoruz.İçerisine kaşar peyniri rendesini de ekleyip hazırladığımız kiş'in üzerine yavaşça döküyoruz....
180 derec li bir fırında ortası sertleşene kadar (bıçak veya kürdan la anlayabilirsiniz,kek gibi pürüzsüz olmasını beklemeyin ancak çok cıvık olmamasına dikkat edin).Yaklaşık 40 dakika kadar pişirdikten sonra fırından çıkarın..
Dışarı da soğuttuktan sonra kalıptan çıkarıp servis edeblirsiniz...
Afiyetler olsun....

Tarifimi Çay-kahve bahane etkinliğinin bu haftaki ev sahibesi http://elifindefterinden.com/ bloguna gönderiyorum.
Sevgili Elif etkinlik için teşekkürler ve kolay gelsin...


***

22 Şubat 2012 Çarşamba

vıntage şıklık..

Eskiyi seviyorum,eskiye ait olanı da...
Madem ki eskileri bulmak zor,bende eskiye benzeyenleri alıyorum....
Tıpkı bu çerçeveler gibi;


Ya da bu porselenler ve klasik danteller gibi;


Çerçevenin  içerisine henüz uygun bir örnek bulup işleyemedim ama en kısa zamanda tamamlanmış olacak(inşallah)..Şimdilik öyle bir köşe de içerisinin dolmasını bekliyor..


yanında bir fincan kahve ve ona eşlik eden şekerburaya özenmiş,nefis elmalı kurabiye..........



Hepinize mutlu haftalar..
Sevgilerimle,
İjlal..

20 Şubat 2012 Pazartesi

Bir ekmek ve bir börek

Güzel bir pazartesi dileyerek hepinize merhaba diyorum dostlar;
Artık günlerimin yoğunluğundan şikayet etmeyeceğim çünkü farkettim de mızmızlanmak bende baya bir alışkanlık olmuş.Sanki bu dünyada koşuşturan birtek benmişim gibi,sürekli bir off çekme halleri.Sanırım eskiden olduğu gibi her sıkıldığımda köşeme çekilip yanlız kalamıyorum ya galiba
sebebi tamda bu.Mesela ''anne bu sorunun cevabı ne,anne silgim kayıp,anne sinemaya gidelimi,anne,çorabım nerde''???ve gün içerisinde daha bilmem kaçkere kaçkere sorular,istekler,beklentiler...
Kimse kınamasın,onlar benim canlarım ama yoruluyorum be ya,ara sıra yanlızlık istiyorum:((
Yanlız kaldığım,sakinlendiğim anlarımda da sizinle dinleniyorum,bildiğiniz gibi işte,şikayet ediyorum,paylaşıyorum,kendimce birşeyler oluşturmaya,beğenilerinizle koltuklarımı kabartıyorum.Sanırım insanın egosunu şişrmesi kişiliği için pek hoş br durum değil ama bu da güzel bir alışkanlık anacığım;
yapmak,paylaşmak,beğenilmek.....

İşte sizin de beğeneceğinizi umduğum,en orjinalinden,çakma suböreği;
Nasıl olur hem orjinal hem çakma demeyin,yapınca sizde anlayacaksınız ki tarif süperrrr


Bu tarif için sevgili Ülker ablaya teşekkürlerimi gönderiyorum....

Gereken malzemeler:

1 kg.yufka

Harcı için;
3 adet yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 subardağı su
3 su bardağı süt

İçine
1 su bardağı beyaz peynir
1 su bardağı kaşarpeynir rendesi

Harcı için verilen malzemeyi karıştırıp bir harç yapıyoruz,
içi için ise,peynirleri karıştırıp bir iç harc hazırlyoruz....

Tepsiyi yağlıyoruz ve ilk yufkayı kenarları dışarıda kalacak şekilde seriyoruz,kaşıkla harçtan döküyoruz...
2. yufkayı buruşturarak ilkinin üstüne seriyoruz ve yine kaşıkla harçtan döküyoruz,3.yufkayıda aynı şekilde serdikten sonra önce harçtan döküyoruz ve sonrada hazırladığımız içharcını eşit bir şekilde yayıyoruz ve 4.yufkayıda kapatıp,yufkalar bitene kadar işlemi tekrarlıyoruz..
Kenarları dışarıda kalan ilk yufkayı zarf şeklinde kapatıp dilimliyoruz ve de kalan harcı her tarafına denk gelecek şekilde döküyoruz..
Bu şekilde 3-4 saat beklettikten sonra üzeri kızarana kadar pişiriyoruz(ben 1 gece önceden hazırlayınca daha iyi sonuç alıyorum)....


Bir de yine beğeneceğinizi umduğum ve yapmaktan büyük zevk aldığım,çocuklarımın ekmek ekmek diye büyük bir iştahla yedikleri köy ekmeği...
Bu ekmeği de sevgili Edibe'nin usulüne göre pişirdim..

3 su bardağı un,
1 su bardağı kepek(fırınlarda bulabilirsiniz),1 yemek kaşığı tuz,
1 paket yani 10gr. kuru maya,
aldğı kadar ılık su...


Hepsini karıştırıp,ele yapışan,cıvık bir hamur yapıyoruz.Üzerini streç filmle kaplayıp 2 saat sıcakta mayalandırıyoruz(gerekirse battaniye ye sarın...
Hamur hacminin 2-3 katına çıktıktan sonra,elimizi bol suyla ıslayıp yağlayıp unladığımız kalıba döküyoruz.En üstünü bir kase kadar suyla ıslatıp elimizle kalıba yayarak düzeltiyoruz( bu su hem üzerinin kabuk tutmasına,hem de çöreotunun gömülmemesine yardımcı olacaktır)

12 Şubat 2012 Pazar

Şeker bura..

Bu aralar herşeyi nakşediyorum.
Tıpkı bu tatlı çörekler ve elimde yarım kalan bilmem kaçıncı  çiniğnesi denemem gibi...



Bu çöreğin adı ŞEKERBURA Azeribeycan mutfağına ait bu süslü çörekler Nevruz bayramında her evde pişermiş,yapamayan da mutlaka satın alırmış...


Tarifi yakında buralardan Gidecek olan Azeri komşum sevgili Edibe'nin halasına aitmiş
Öyle ki halası bu işin ustasıymış hatta meslek edinmiş ve bayramlarda ÇERŞEMBE dedikler Cemre dönümlerinde yapıp satarmış...


Gelelim tarifine;
 Hamuru  için gereken malzemeler:
1,5 su bardağı süt
250 gram tereyağı veya margarin
2 yumurta
1 pkt.kurumaya(10gr.)
1kg.un

İç dolgusu için:
2 su bardağı öğütülmüş kabuksuz fındık(beyaz olmalıymış)
1 çay kaşığı kakule(ben azıcıkta muskat koydum gizliden ama muskat kakulenin aromasını bastırdığı için tavsiye etmiyorum)
1 su bardağı tozşeker..


Katı yağı eritiyoruz,içerisine sütü ekleyip iyice ılınınca yumurtaları ekliyoruz.Unu çukur bir yoğurma kabına alıyoruz,içerisine kuru mayayı serpiyoruz ve Haram olmasın diye(Edibe öyle dedi) bir çimdik tuz atıyoruz ve hazırladığımız sıvı karışımı ekleyip yoğuruyoruz....
Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapıp bekletmeden ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp buzdolabına kaldırıyoruz...
Çay bardağı ağzı büyüklüğünde açıp içerisine 1 tatlı kaşığı fındıklı veya cevizli içten koyuyoruz ve kenarlarını önce kapatıp sonra da burarak şekil veriyoruz....
Azerbeycan da bu iş için özel cımbızlar varmış,bizim elimizde olmadığı için bir cımbızı önce dezenfekte edip(malumunz çamaşırsuyu yardımıyla:))sonra da poaça gibi hazırladığımız çöreklerin üzerini mıncıkladık....
180 derec sıcaklıktaki bir fırında üzerinin kızarmasına izin vermeden 20 dakika pişirip fırından çıkarıyoruz..Özelliği beyaz ve yumuşak olmasıymış...
İlk başta,tatsız bir hamur olduğundan yadırgadım ama içeisindeki baharat aromasını aldıkça yedim de yedim.Yapmak isteyen arkadaşlar için ayrıntılı yapımına buradan bakabilirler fakat farklı bir tarifle....


Herkese güzel bir pazar akşamı ve de güzel bir hafta diliyorum...
sevgi ve selamlarımla...
İjlal'iniz...

7 Şubat 2012 Salı

makaron-tartölet...ve porselen demlik çay saati ...

Bugün ilk defa bir etkinliğe katılarak sizinle  her defasında daha bir lezzetli bulduğum,bademezmeli minik tartöletleri paylaşmak istiyorum....


Bu makaron dolgulu tartçıklar;tart hamuru,iç dolgusu ve üst glazürü olmak üzere 3 bölümden oluşuyor.Her ne kadar aşamalarından dolayı zor görünse de aslında son derece pratik bir lezzet..
Tarifi Alman bir arkadaşımın hediye ettiği Eckart Witzigmann'ın ''Feines Advents und Weihnachtsbacken''adlı kitabından...

Hamuru için:
150 gr. un
30 gr. nişasta
1 tutam tuz
80 gr.pudraşekeri
1 yumurta
100 gr.soğuk tereyağı

unu,nişastayı ve tuzu harmanlayınşeker ve yumurtayı da ekleyip karıştırın,tereyağını küp küp doğrayıp yoğurun.
un miktarı az gelirse( ki ben 2 yemek kaşığı daha ekledim )siz de ele yapışmayacak bir hamur olana dek un katabilirsiniz...Hazır hale gelen hamuru 30 dk.buzdolabımda dinlendirdikten sonra yağlanmış tartölet kalıplarına ince bir şekilde yayınız ve 175 derece de 10 dakika fırınlayınız.Ayrıca tartlarınızın üzerine alü-folyo veya yağlı kağıt koyup fasulye veya nohut taneleriyle ağırlık yaparak kabarmasına engel olabilirsiniz....


İç dolgusu için:

200 gr. Marzipan yani badem ezmesi
150gr.tozşeker
5 yumurta akı
1 tutam tuz
yarım çay kaşığı tarçın
yarım limon kabuğu rendesi
250gr.çekilmiş fındık...

Marzipan+şeker+tarçın+limon kabuğu rendesi karıştırın..
Yumurta aklarını bir tutam tuzla köpürtün ve bademezmeli karışıma ekleyin,fındıkları da ekledikten sonra iyice karıştırınve tartçıkların üzerine birer yemek kaşığı gelecek şekilde paylaştırın .
180 derecede 20-25 dakika pişirin..
Fırından çıktıktan sonra ister benim yaptığım gibi çikolatalı ganaj sürün isterseniz de sıcakken kayısı reçeli sürüp birer tane bademle süsleyebilirsiniz..


Bizim buralarda bugün yine fırtına alarmı var ve çocukların okulları tatil edildi,elektirik kesintilerini de eklersek hayli uğraşlı bir post oldu:))
Bu tarifi sevgili Gülo anne'nin düzenlediği porselen demlik çay saati etkinliği 71.hafta etkinliğine gönderiyorum...
dilerim beğenirsiniz..
hepinize bol bol öpücük ve sevgi gönderiyorum...
İjlal..

4 Şubat 2012 Cumartesi

Merhabalar...

Gectigimiz ay blog dunyasından uzaktım. Yorumlarıyla ya da e-posta ile hatırımı soranlarınıza cok çok tesekkur ederim.Size karşı nasıl mahçubum anlatamam..
Endiselenecek bir durum yok çok şükür. Biraz sevdiklerimin  ziyaretleri, biraz cocuklarin ara tatil telaslari bir de makinamın can sıkıcılığı derken elim ne elişlerine ne de makinaya varmadı; bu arada bir ay hemencecik bitivermiş....


Sizinle yine bir melek paylaşıyorum,çok pratik ve de çok şirin sizce de öyle değilmi??
Fotoğraflarımın kalitesi için sizden çok özür diliyorum,inşallah yakında daha güzel resimlerle buralarda olacağım...

Çerçeveler Chakra'dan....


Hepinize mutlu bir haftasonu diliyorum,hoşça ve sevgiyle kalın.....