28 Kasım 2011 Pazartesi

yaklaşan yeniyıl...

Yeniyıl yaklaştı ve bende yavaş yavaş yeniyıl havasına girme çabasındayım....
Bunun için ilk önce kurabiyelerden başladım....



Tarçınlı Yıldız Kurabiyeler:

Malzemeler:

500gr.badem unu
2 yumurta akı
2 çaykaşığı tarçın
250 gr. pudra şekeri
2 yemek kaşığı badem veya başka bir çeşit likör....


İlkönce yumurta aklarını köpürtüyoruz .
Başka bir kapta diğer malzemeleri karıştırıyoruz,yumurta köpüğünü de ekleyip yoğuruyoruz ve şekil verip 175 derece ısıda ki bir fırında 6-7 dakika pişiriyoruz...




Yanına miss gibi kokan bir kahve almayı unutmayın!!!
Hepinize güzel bir hafta diliyorum,hoşça ve sevgiyle kalın....
İjlal..

26 Kasım 2011 Cumartesi

Bananen-schokoladen torte...

Adından da anlaşılacağı gibi,Alman'ca dan çevrilmiş bir pasta...


Malzemeleri,kendime göre ayarlayıp denediğim,hatta ilkini kendime,ikincisini de bir arkadaşım için yaptığım güzel ve hafif bir pasta...


Kendim için yaptığım pastanın üzerine çikolatalı ganaj yapmadım ama hem çikolata hemde muz severler için ideal olanı ganajla yapılması...


Bu pasta,gördüğünüz bu güzelim kurabiye kavanozunu hediye eden bir arkadaşımın,ziyarete gelen kızı için yapıldı.Yiyenlerden tam not aldığını da söylemek isterim..
İşte bu güzel pasta için gereken malzemelerin listesi....


İlk önce pandispanyayı hazırlıyoruz,bunun için yapmamız gereken ilk şey yumurta aklarını ve sarılarını ayırmak..
Ayırdığımız yumurta aklarını,azar azar eklediğimiz tozşekerle beraber iyice köpürene ve sağa sola hareket etmeyecek hale gelene kadar çırpıyoruz..
Diğer bir kapta,fındık unu + kakao + 2 kaşık un + kabartma tozu + nişastayı iyice harmanlayıp yumurta sarılarını ekliyoruz ve karıştırıyoruz...
Yumurta köpüğünü de dikkatlice ekleyip,söndürmeden karıştırıyoruz ve yağlanmış bir kelepçeli kalıba döküyoruz..
175 dereceye yarlanmış bir fırında 20 dakika pişirip çıkartıyoruz.
 ( her ihtimle karşın kürdan testini yapmayı unutmayın)...
soğuduktan sonra kalıptan çıkartıp,kalıbı yıkıyoruz ve tekrar kaopatıp keki içine yerleştiriyoruz...
kekin üzerine marmelay veya yumurta likörü sürüyoruz..
Muzlara kararmaması için birkaç damla limonsuyu döküyoruz ve uzunlamasına kekin üzerine diziyoruz..
500 ml. süt ve 1 paket pudingi pişiriyoruz ocaktan alıp içerisine 2 paket kremayı ekliyoruz...
biraz soğuduktan sonra 3 paket krema sertleştiriciyi ekleyip iyice çırpıyoruz ve ılıdıktan sonra muzların üzerine döküp buzdolabına kaldırıyoruz...
krema donduktan sonra yarım paket kremayı sütlükte birkaç dakika ısıtıyoruz ve ocaktan alıp içerisine küçük parçalara ayrılmış çikolataları  ekleyip eriyene kadar karıştırıyoruz.
Kalan yarım paket kremayı da ekleyip çikolatalı ganajımızı hazırlıyoruz ve donmuş kremanın üzerine döküyoruz...
servis için birkaç saat dolapta beklemesi yeterli olacaktır..


Bu arada yeni uğraşımdan hiç bahsetmedim..
Farklı takılara meraklı olan ben Kazaziye'ye merak saldım..
Biraz uğraştırıcı ve zor olsada ortaya çıkan sonuca değer diye düşünüyorum...


İpek iplikler üzrine sarılmış gümüş tellerle ince ince işlenen bir teknik...
Bakalım bittiğinde nasıl bişey çıkacak ortaya...

***

Hepinize güzel bir haftasonu diliyorum..
Hoşçakalın...

19 Kasım 2011 Cumartesi

Kolay elmalı pay...

2. fotograf makinasını da bozmuş olmanın burukluğuyla yazıyorum :((
Neyseki ikinci makinanın kartıyla ilk makinanın akatarma uyumu var ve birinden alıp diğeriyle aktarıyorum,yenisini alıncaya dek.....
Bu yüzden bugün sizinle paylaşmak istediğim elmalı turtanın resimlerini istediğim gibi yakalayamadım,hele birde akşam olunca istediğim netlikte olmadı ama tarif son derece pratik ve lezzetli olunca hem arşivimde bulundurmak için hemde sizler için mutlaka paylaşmam gerekti.....




Bu tarif Oktay usta'ya ait,genelde Tv.den pek deneme yapmam ama elimde malzeme olunca neden olmasın deyip çabucak yapıverdim....Hayatta hamurişi yapamam diyenler hemen kolları sıvayın,bu tarif tam size göre,son derece pratik....

İlk önce hamur malzemelerini, sırasıyla Tereyağ + yumurta + Pudraşekeri +kabartmatozu ve unu karıştırıp hazırlıyoruz..
Hazırladığımız hamuru hfifçe yağlanmış tart kalıbına kenarlarını yükselterek çanak şeklinde yayıyoruz ve buzdolabında 20 dakika dinlendiriyoruz...Ben birazcık hamuru ayırıp kurabiye kalıplarıyla şekil verdim..
Diğer tarafta elmaları küp küp kesip tozşekerle suyunu salıp çekmeye başlayana kadar fazla ezmeden pişiriyoruz..
Elmaları hamura döküp eşit bir şeklilde yayıyoruz..
Elmalar dışındaki iç malzemeleri karıştırp bir sos hazırlıyoruz ve bunuda elmaların üzerine yayıyoruz....
Elimde hazırladığım yıldız şeklindeki hamurlarıda üzerine dizip 175 derecede üzeri kızarıp,içi iyice pişene kadar yaklaşık 35 dakika pişirdim...
Soğuduktan sonra servise hazırdır....


***

12 Kasım 2011 Cumartesi

harika bir brownie ve yine güller...


 Aşağıda ki köşelerimden birine oturmuş,sevdiğim bir arkadaşım için başladığım bu runner'ı işliyorum
Umarım bittiğinde güzel bir iş çıkar ortaya...


Bu arada bayram tatlılarımdan birisi Brownie idi.
Çok sevdiğim iki brownie tarifini birleştirip kendimce bir brownie yaptım...
Tadı müthişti,kesinlikle tavsiye ederim..


Malzemelerin ölçüleri Desilitre olarak verilmiştir,yani Litre'nin onda biri..
Eğer ölçü kabınız varsa 100ml=1 dl oluyor...
Hazırlanışı:
İlk önce yumurta ve şekeri iyice çırpın ve oda sıcaklığında erimiş olana tereyağını ekleyin..
Süt karameli (Tarifi aşağıda) ve ceviz dışındaki diğer malzemeleri de ekledikten sonra iyice çırpın ve cevizi ekleyin....
Dikdörtgen bir kalıba yağlı kağıt serin veya hfifçe yağlayın...
Hazırladığınız hamurun yarısını kalıba boşaltın ve arasına 1 su bardağı süt krameli dökün...
Kalan hamuruda döküp üzerini düzeltin ve orta ısılı fırında 25-30 dakika,kürdan testini geçene kadar pişirin....
Afiyet olsun....
Süt karameli yapımı:
1 litre süt ve 300 gr. tozşekeri kaynama noktasına getirip ocağı kısın..
Süt buharlaşıp,rengi koyulaşana kadar yaklaşık 2-3 saat kadar pişirin.....
Boza kıvamına gelince ocaktan alın ve sıcakken kavanoza doldurup ağzını sıkıca kapatın.....
Not:
Eğer istemezseniz süt karameli eklemeyebilirsiniz onsuz da lezzetli bir Brownie oluyor....
Hepinize güzel bir haftasonu diliyorum...
sevgiler,
İjlal.

8 Kasım 2011 Salı

Köşelerim....

Sevgili Sebi'nin başlattığı ''en sevdiğin köşe'' adında ki etkinlik tam benlik...
Biraz geç olsa da bu güzel etkinlik için evimdeki sevdiğim ve ayırt edemediğim birkaç köşenin resmini çektim...






Şöyle turkuaz veya yeşil antik bir şişe bulsam ortaya su şişesi de koyacaktım ama maalesef çok aramam gerekecek galiba....



Sizin beğendiğiniz köşe hangisi???

Hepinize tekrar mutlu bayramlar....


5 Kasım 2011 Cumartesi

İyi bayramlar

'' Bayram nedir ki dedim kendi kendime : Bayram bir ömürdür ben gibi bir deliye....''
Can Yücel....

Güzel ülkeme iyi bayramlar,
dilerim hepiniz için unutulmaz güzellikte bir bayram olur...