27 Haziran 2009 Cumartesi

güllü şablonlar

merhabalar, elime kahvemi alıp bilgisayarın başına oturup bir iki buruk telefon görüşmesi yaptım. sonra blogumu açıp yeni modeller eklemek için birşeyler aradım ama yok maalesef bulamadım.ya resimlememişim yada yazmamışım.bu yüzden tembelliğimden utana sıkıla yaptıklarım yerine beğendiğim şablonlardan bir kaç tanesini ilginize sunuyorum....









eğer yapmayı düşünürseniz bu şablonları pano,kırlent ve masa örtüsü olarak değerlendirebilirsiniz...


24 Haziran 2009 Çarşamba

elmalı turta


Yumurta likörü ile tanışmam,1 kaç yıl önce eşimin eski bir alman aile dostu olan bayan Gabi'nin bir yaz bize gelirken beraberinde pasta yapmak için getirdiği malzemelerin arasında uzun ve sarı bir şişe bulmamla başladı.başlangıçta biraz önyargı ile beraber,merakımı kullanıp kullanmamakta tereddütlüydüm.çünkü güzelim bir bademli pastanın( tarifini daha sonra vereceğim)üzerine kullanacaktım ve ikram edecek konuklarım: kayınvalidem,ablası v.s idi yani jüri bi hayli müşkülpesentti..denedim ve vazgeçemedim bilindiğinin aksine çok hafif bir likör tadı bırakan ve krema ile birleşince harika bir kıvam oluşturan bir malzeme..maalesef onu buralarda bulamadım belki büyük şehirlerdeki,büyük alışveriş merkezlerinde bulabilirsiniz .uyarayım aslında fiyatı çoook uygun olan bir likörmüş ve sadece pasta yapımında kullanılıyormuş ha bide hollandalı bir arkadaşımın dediğine göre eskiden büyükannelerinin zamanında kadınlar pek alkol kullanmazlarmış ve bir kısmı bu yumurta liköründen yapıp buzdolabında saklarlar ve arasıra gizlice birer yudum alırlarmış.komik olan ise şimdilerde ise bunu alkolden saymıyorlarmış..aslında şunuda belirtmeden geçemeyeceğim alkol oranı sadece %14-16 arasında, markasına göre değişiyor.




bu turtayı 2 yıldır göremediğim ve dün Almanya'dan buraya tatile gelen kızkardeşim için yapmıştım fakat zaten alerjik bir bünyeye sahip olan kızkardeşimin avrupadaki havanın farklılığı ve hamileliğinden dolayı ilaç tedavisi alamaması nedeniyle alerjisi baya bir yükselmiş ve elma başta olmak üzere tüm meyve ve kabuklu ürünlere karşı artış göstermiş bu yüzden canım kardeşim çok istesede maalesf turtamın tadına bile bakamadı.enazından içini kendi hazırladığım ve burda bulduğum çok iyi Gaziantep'li bir lahmacun fırınında pişirttiğim caanım memleket lahmacunlarından bol bol yiyebildi.
malzemeler:
hamuru için
  • 250 gr un(1,5 su bardağından biraz daha fazla)
  • 100 gr.tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 100 gr.toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
hazırlanışı:
önce yumurta ve şekeri iyice karıştırın, tereyağınıda ekledikten sonra ayrı bir yerde birbirine karıştırdığınız un ve kabartma tozunuda ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun ve kelepçeli kalıba çanak şeklinde yayını.
iç malzemesi için:
  • 1 kg elma
  • 1 litre elma suyu( orjinal tarifte yarım litre şarap ve yarım litre elma suyu idi fakat toplam 1 litre elma suyu kullanılsa da oluyor)
  • 1 paket vanilyalı puding
  • 1 paket toz vanilya
  • 1 su bardağı toz şeker
önce elmaları soyup ince ince dilimleyin ve kalıptaki hamura dizin.daha sonra küçük bir tencerede elmasuyu,2 paket vanilyalı puding,vanilya ve şekeri karıştırıp kısık ateşte karıştırarak pelte gibi oluncaya,kaynayıp göz göz oluncaya kadar pişirin ve ocaktan alın biraz ılıdıktan sonra hazırladığınız çiğ elmalı hamurun üzerine döküp, 175 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat pişirin. fırından çıktıktan sonra dışarıda biraz soğutup üzerine :
  • 1 çay bardağı yumurta likörü(eierlikör)
  • 250 gram çiğ krema
birbirine karıştırıp turtanın üzerine dökün ve 1 gece buzdolabında beklettikten sonra servis edin.
püf noktası:
  1. eğer yumurta likörü yoksa kremaya tat vermesi açısından başka çeşit bir likörden 2 yemek kaşığı ekleyip tatlandırabilirsiniz
  2. likörlü tatlardan hoşlanmıyorsanız kremaya beyaz çikolata eritip katabilirsiniz
  3. pişme süresi az olunca elmalar tam olarak yumuşamayıp keserken sizi zorlayabiliyor. bu yüzden pişip pişmediğini hamurun görünen kenarlarından anlayabilirsiniz
  4. ben aceleye getirirp süslemeye zaman ayıramadım ama siz stediğiniz şekilde süsleyip göz zevkini daha da doyurabilirsiniz.
  5. ben bu sefer bir hata yapıp kalıbımın altına yağlı kağıt sermeyi unutmuşum bu yüzden kalıbın altından çıkarmadan servis yaptım siz yağlı kağıt koyarsanız servisi kalıba bıçakla zarar vermeden ve daha kolay yapabilirsiniz.
  6. kalıptan çıkarmadan önce kalıbın kenarlarını bıçak yardımıyla ayırırsanız daha kolay çıkartabilirsiniz.

21 Haziran 2009 Pazar

en favori böreğim

tavuklu muska böreği
bugüne kadar ikram ettiğim tüm misafirlerimin bayıla bayıla yediği çıtır bir lezzet. tarifini ilk evlendiğim yıllarda evine konuk olduğum bir arkadaşımdan almıştım.iyikide almışım çünkü bu leziz börek kabul günlerimin en vazgeçilmez tatlarından biri...






malzemeler:


  • 6 adet yufka

  • 1 adet haşlanmış,didiklenmiş tavuk göğsü

  • beşamel sos

  • 1 su bardağı süt

  • 1 su bardağı sıvıyağ

  • 3 yumurta

  • galeta unu

hazırlanışı:

çukur bir kapta beşamel sosu hazırlayıp(tarifi aşağıda),tavukları içine bulayıp iyice karıştırın.başka bir kabın içerisinde sıvıyağ,süt ve yumurtaları karıştırıp bir sos elde edin.yufkanın birini düz bir zemine açıp üzerine hafifçe yumurtalı karışımdan sürün ve üzerine ikinci yufkayı kapatın.daha sonra hazırladığınız yufkayı 3-4 parmak eninde şeritler halinde kesin
(ortalama 7 tane şerit olacak).tavuklu harçtan en üst köşe kısmına bir kaşık koyup üzerini köşeden başlayarak muska şeklinde katlayın.yufkanın hepsini bu şekilde katladıktan sonra ( yaklaşık 20-25 adet muska elde ediyoruz) önce çukur kapta kalan yumurtalı karışıma,sonra da galeta ununa arkalı önlü bulayıp yağlanmış tepsiye diziyoruz.175 derecede üstleri iyice kızarıp pufidik bir şekilde kabarıncaya kadar pişiriyoruz.afiyet olsun

mayalı,tarçınlı çörekler

bu tarifi de yine bizim pastane arşivinden almıştım.küçük değişikliklerle yaptığım bu ilk denemeyi sizinle paylaşmak istedim..



malzemeler:
hamuru için

  • 4,5 tatlı kaşığı kurumaya
  • yarım su bardağı ılık su
  • 3/4 su bardağı şeker
  • 3/4 su bardağı ılık süt
  • 115 gr.tereyağı
  • 5 su bardağı un
  • 2 yumurta
  • bir tutam tuz
hamuru hazırlayacağınız kaba 1 yemek kaşığı şeker ve mayayı ılık suya katarak 5-10 dakika eriterek mayayı köpürtün.kalan şekeri,sütü ve tereyağınıda ekleyip karıştırın. 3 bardak unu ekleyip yoğurun kıvamsı bir hamur elde ettikten sonra 2 yumurtayı teker teker ekleyip kalan 2 bardak unuda ekleyip yoğurun ve kabın üzerini streç filmle örtüp,hamur iki katına çıkıncaya kadar 1 saat mayalandırın daha sonra hamuru ikiye ayırıp iki ayrı dörtgen açın.arasına önce erimiş olan 70 gram tereyağını sürün. onun üzerine de birbirine karıştırılmış tarçın ve şekeri serpip kuruüzümlerle karıştırılmış cevizi de eşit aralıklarla dağıtın.hamuru sararak rulo yapın iki parmak genişliğinde kesip,kesik yerler altta kalacak şekilde yağlanmış tepsiye dizin.ikinci hamuruda aynı şekilde hazırladıktan sonra bir süre dinlendirip 175 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin( ben biraz fazla kızartmışım ama nihayetinde son anda kurtardım).fırından çıktıktan sonra,biraz ılımasını bekleyin ve hazırladığınız glazürle süsleyip servis edin.

ara harcı için:
  • 70 gram oda sıcaklığında erimiş tereyağı ( orjinalinden daha az kullandım)
  • 1 su bardağı kuruüzüm
  • yarım su bardağı dövülmüş ceviz( isteğe bağlı)
  • 3/4 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı tarçın
glazür için
  • 3/4 su bardağı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı tereyağı(ben harca katacağımdan kullandım)
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 2 tatlı kaşığı ılık su
hepsini birbirine karıştırıp ılıyan çöreklerin üzerine kaşık yardımıyla akıtarak sürün.afiyet,şeker olsun

19 Haziran 2009 Cuma

çilekli pasta



bu tarifi bizim pastane arşivinden almıştım fakat kalabalık misafirlerim için yaptığımdan kalıbı ve malzemeleri biraz büyük tuttum.orjinaline bizim pastane adresinden ulaşabilirsiniz.bense tarifi aynen fakat malzemeleri kendi kalıbıma göre veriyorum..buradan Zinnur hanıma da paylaşımları için tekrar teşekkür ediyorum.


malzemeler
pandispanya için:
  • 1 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 100 gr.tereyağı ( oda sıcaklığında)
  • 2 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • yarım subardağı süt.
  • yarım su br. şeker

un ve kabartma tozunu bir kapta birbiriyle karıştırın.ayrı bir kapta tereyağı ve şekeri,şeker eriyinceye kadar çırpın. daha sonra içine vanilya ve yumurtaları ekleyin azar azar unlu karışımı ve sütü de ekleyip birkaç dakika daha hamur özleşene kadar çırpın önceden yağlanmış kelepçeli kalıba döküp 175 derece sıcak fırında 10-15 dakika pişirin.soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp,kalıbı yıkadıktan sonra keki tekrar yerleştirin.
arasına:
  • 30 a yakın yıkanmış sapları kesilmiş çilek
  • 3-4 yemek kaşığı kayısı marmelatı
kalıpta duran kekimizin üzerine marmelatı kaşık yardımıyla sürüyoruz ve küçük boy olan çilekleri diklemesine ortasına, büyük boy olanları ise ortadan ikiye bölüp,kesik tarafları kalıbın kenarlarına yapıştırarak ve kenarlarında hiç boşluk kalmayacak şekilde yerleştiriyoruz.
çikolatalı dolgusu için:
  • 240 gr.( 3 paket) beyaz çikolata
  • 400 gr. ( 2 paket) çiğ süt kreması
  • birkaç yemek kaşığı kırmızı meyve marmelatı( elimde karadut marmelatı vardı ondan kullandım)
  • 3 yemek kaşığı yumurta likörü
bu dolguyu orjinal tariften biraz farklı olarak likör ve karadut marmelatı kullanarak yaptım isteğe bağlı bu değişikliği( kalıbım büyük olduğundan) ortada görünen çileklerin üzerini kamufle etmesi için kullandım.benmari usulü yaparken beceriksizce davranmamak adına ve açıkçası daha pratik olacağını düşündüğüm için öncelikle bir paket kremanın yarısını ( yaklaşık 100 gr.) sütlüğe alıp köpürünceye kadar birkaç dakika pişirdim. sonra küçük parçalara ayırdığım çikolatayı sıcak kremaya ekleyip , soğumasını beklemeden çikolatalar iyice eriyinceye kadar karıştırdım ve kalan kremayı karıştırıp çilekli pandispanyanın üzerine yayarak döktüm.son olarakta birkaç yemek kaşığı süzülmüş marmelatı yumurta likörü ile karıştırıp pastanın üstüne rastgele kaşıkla döküp çatalın sapıyla inceden bir karıştırdım.bu pasta 1 gün önceden yapılınca daha güzel oluyormuş (bugün tadınca anladım)fakat ben 3 saate yakın dolapta tuttuktan sonra servis ettim yinede tadı mükemmeldi...

16 Haziran 2009 Salı

nazlı kızıma

kızım henüz okula başlamadan işlediğim bir kırlent modeli...
etamin kumaşa 8 nolu iplerle işledim.

12 Haziran 2009 Cuma

kırmızı melekler...


Arkadaşım İlksenin ellerinden,kızımın odası için minik ve sevimli bir melek..arkadaşımın ellerine sağlık diyorum ve hemen bu haliyle resimliyorum ve iğneardı sevenlere bu meleklerin şemalarını veriyorum...











4 Haziran 2009 Perşembe









bu modelleri özellikle şennur hanım gibi dantelden anlayan ve üşenmeyen arkadaşlar için ekledim.(laf aramızda ben pek beceremiyorumda )
umarım beğenmişsinizdir..

2 Haziran 2009 Salı

basit tepsi örtüsü


bu modeli elişi dergilerinin birinde görmüştüm ve ilk yaptığım işlerden biriydi. etamin kumaşı üzerine çok basit bir kaneviçe ve etrafınada yine aynı derecede kolay bir kenar danteli...