23 Ocak 2013 Çarşamba

Stollen.

Aslında bir yeniyıl çöreği olan Stollen'ı daha önce tanıtmak isterdim ama kısmet bugüneymiş..Ne de olsa kış henüz bitmedi ve bu çörekte tam kışlık bir lezzet olduğundan şimdi yayınlamak pek geç sayılmaz...


Bu güzel blogtan çevirdiğim tarifini biraz değiştirdim ve hem orjinal hemde kendi ölçülerimi ekleyerek  paylaşıyorum..
Bazı malzemeler elimde yoktu ama yine de Alman komşumdan tam not aldı..
Ailecek çok sevdiğimiz bu çöreği sizinle de paylaşmak istedim...


İki farklı köşede bir stollen hikayesi
Malzemeler:
1 su bardağı açık renkli çekirdeksiz kuru üzüm
1 su bardağı siyah renkli çekirdeksiz kuru üzüm (ki ben tamamen açık renkli kullandım).
150 gr. kadar meyve şekerlemesi( ben elimde olan kuru kayısı ve kuru inciri kullandım).
40 gr. yaşmaya
250 gr. süt (ben bir su bardağından biraz fazla kullandım).
3-4 yemek kaşığı tozşeker
200 gr.tereyağı
675 gr. un(5 su bardağı kullandım).
50 gr.iri kıyılmış tuzsuz badem( ben fındık +birkaç damla badem esansı kullandım).
yarım çay kaşığı muskat rendesi + tarçın +zencefil +kakule+ karanfil
1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi + 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi..
Varsa Marzipan rulosu(yoksa eklemeseniz de olur).

Üzerine
100 gr. erimiş tereyağ
100 gr. pudra şekeri


Hazırlanışı:
İlk önce sütü ılıtıyoruz ve tozşeker ile mayayı ılık süte karıştırıp eritiyoruz.
Unu çukur bir kaba koyup baharatları ekliyoruz ve ortasını havuz gibi açıp mayalı sütü ekleyip yoğuruyoruz..Kuruüzümler ve meyve şekerlemesini + limon kabuğu rendesini ekliyoruz..
Badem kırıklarını da ekleyip karıştırıyoruz...
Tereyağını da ekleyip iyice yoğurduktan sonra kabın üzerini folyo ile iyice saarıp 1 saat mayalandırıyoruz...
Hamuru ikiye bölüp yağlı kağıt üzerine alıyoruz..Birinci bölümü elimizle uzunca ve biraz genişçe bir rulo yapıyoruz..
Arasına varsa marzıpan rulosu koyup bir tarafını marzıpanın üzerini örtecek şekilde kapatıyoruz böylece pişince bir tarafı yüksek kalacaktır....
ikinci hamuru da aynı şekilde yapıp 180 derece de yaklaşık bir 30-35 dakika pişiriyoruz...

Fırından çıktıktan sonra hamurun yüzeyinde  kalan ve kabarıp kavrulan üzümleri alın(biraz çabuk piştiklerinden acı bir tat bırakabilirler).Sıcakken üzerine erimiş tereyağını bir yemek kaşığı ile heryerine gezdirin ve üzerine bol pudra şekeri serpin.....


Bu arada tüm islam aleminin Mevlid kandilini kutluyor ve hepinize mutlu,huzurlu bir çarşamba diliyorum...
sevgilerimle,
İjlal'iniz....

23 yorum:

  1. Çok hoş görünüyor, çok güzel ve çok farklı bir tarifmiş.. Ellerine sağlık :)
    İnşallah deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim canım,mayalı ve tatlı çöreklerle pek aram yoktur ama bu gerçekten de çok farklı ve leziz bir çörek...

      Sil
  2. paskalya çöreği gibi değil mi temel mantık olarak? Adına da bayıldım, borç çorbası gibi, oradan buradan aşırılan azıcık azıcık malzemelerle sanki, yeni yıl bereketiyle gelsin, der gibi...Hikayesi bu mu bilmiyorum ama, ben buna bir hikaye yazdım ve en kısa zamanda deneyeceğim, teşekkürler yine bit güzel tarif için daha...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bir nevi ama meyve parçacıkları ve bademle aromalandırılışı çok güzel,hikayesini bilmiyorum ama bir noel çöreği olduğunu, kışlık baharatlarla zenginleştiğini biliyorum,bak şimdi hikaysini çok merak ettim.

      Sil
  3. Ellerinize saglik.Sunun mukemmel..

    YanıtlaSil
  4. Harika çörekler, ellerinize sağlık. Hayırlı kandiller:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım,senin de kandilin mübarek olsun...
      sevgiler.

      Sil
  5. Şiir gibi!
    Sen pişir ,fotoğrafla ;ben seyredeyim :)
    Kısmet belli mi olur bir gün tadarım belki de.
    Ellerine sağlık İjlal,sen ne hoş ne zevkli bir insansın böyle!
    Kocaman öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Colette'ciğim..
      Senden böyle güzel sözler duymak çok hoş ve itiraf edeyim biraz da şımartıcı..
      İnşallah bigün o da olur..

      Sil
  6. İçerisindeki meyvelerle tam benim damak tadıma göre ellerine sağlık canım sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok beğeniyorum mayalı hamur olmasına rağmen tatlı üzümler çok yakışıyor....

      Sil
  7. Liebe Ijlal,
    oh - du hast Stollen gebacken. Bei uns gehört der Stollen mit zur Weihnachtszeit. Mein Großvater war Bäckermeister und hat jedes Jahr den Stollen selbst gebacken. Ich esse ihn nicht so gerne, da ich keine Rosinen und auch kein Zitronat mag. Du hast einen hübschen Messing-Rahmen an der Wand hängen. Wunderschön!

    Viele liebe Grüße
    Tina

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hallo liebe Tina,
      Danke sehr wegen deine kommentare,
      Meine kinder magen der stollen sehr.Deswegen backe ich oft..Es wurde eigentlich eine wiehnacht post aber leider bischen spate gepostet...
      Liebe grüsse...

      Sil
  8. Çok leziz görünüyor. İçine konulan malzemeler çok güzel. Pişerken buram buram mis gibi bir koku yayılmıştır. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım,tavsiye ederim...

      Sil
  9. Canim kandiliniz mübarek olsun. Bizde Stollen i cok seviyoruz. Bu tarif tam bana göre. Paylasim icin tesekkürler,mutlaka deneyecegim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım,sizinde kutlu olsun..

      Sil
  10. enfe görünüyorlar.yazdım defterime.teşekkürler ve sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. şekerimmm nefis görünüyor,nefisss,
    ellerine sağlık,
    şeri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım,geleydin yerdik beraber..Bu sefer kaçırdın,bir daha ki sefere inşallah........

      Sil
  12. bloğunuza yeni geldim her bir şeyleri çok sevdim daha sık görüşmek dileğiyle hoşçakalın

    YanıtlaSil