30 Temmuz 2009 Perşembe

pratik pizza..

dün sabah çocuklarım benden pizza istediler.
açıkçası sabah sabah hamur yoğuracak ne vaktim ne de enerjim vardı ama
bunun yerine dolabımda önceden yaptığım pizzanın artan mayalı hamuru vardı ve bu sıcakta erimesi hiç te uzun sürmedi...

malzemeler
hamuru için:
  • 1,5 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağına yakın ılık su
  • 1.5 yemek kaşığı tozşeker
  • tuz
  • aldığı kadar un
  • 1 yumurta

önce süt ve suyu karıştırıp içine mayayı koyuyoruz ve Metin Rengimaya eriyinceye kadar arasıra karıştırarak eritiyoruz.daha sonra sırasıyla mayalı karışım,sıvıyağ,yumurta,şeker ve tuzu bir kaba alıp karıştırıyoruz.unu da ekledikten sonra elimize yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz ve üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendiriyoruz.

müthiş bir şekilde kabaran hamurumuzu önceden yağlanmış büyükçe bir fırın tepsisine, ince ve kenarlarını hafif çanaklaştıracak şekilde döşüyoruz.(hamurunuz artarsa kalan hamuru buzdolabının buzluk kısmında 1-2 hafta kadar tutabilirsiniz.)

iç harcı için:

  • 5 adet rendelenmiş domates
  • 2 yemek kaşığı kekik
  • 2 su bardağı kaşarpeyniri rendesi
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 6-7 adet sosis
  • yarım kangal sucuk veya bir okadar salam
  • bir avuç çekirdeksiz zeytin
  • 8-9 adet haşlanmış mantar ve tuz

öncelikle rendelediğimiz domateslerin içine kekik,tuz,salça ve sıvıyağı katıp karıştırıyoruz ve tepsiye döşediğimiz hamurun üzerine yayıyoruz.daha sonra haşlanmış mantar,sosis,salam ve çekirdeği çıkarılmış zeytinleri dilimleyerek soslu hamurun üzerini döşüyoruz.(eğer sucuk kullanıyorsanız en alta sucukları döşerseniz üzerlerini yanmaktan ve kurumaktan kurtarırsınız.)175 derecede altı ve ortası iyice pişene kadar fırınlıyoruz ve fırından çıkarmadan enaz 10 dakika öncesinden kaşar peynirini serpiyoruz...soğuduktan sonra servis edebilirsiniz..afiyet olsun.

not:

  1. maalesef fazla soğuması beklenmeden hüpplenen pizzanın piştikten sonraki halini resimleyemedim..
  2. hamur çok fazla kabaracağı için ince döşemenizde fayda var.
  3. mantarları haşlanmadan önce biraz limonlu suda bekletirseniz rengi daha açık olacaktır.

2 yorum:

  1. Pizza çok lezzetli görünüyor.
    Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.
    İyi hafta sonları.

    YanıtlaSil
  2. eline sağlık,
    afiyetler olsun...
    iyi pazarlar diliyorum sizlere..
    sevgiler.

    YanıtlaSil